Hout (2de graad)

Binnen- en buitenschrijnwerk (3de graad)

Finaliteit arbeidsmarkt - BSO



Wat houdt de opleiding hout in?

Leerlingen krijgen een algemene vorming in combinatie met een arbeidsmarktgerichte opleiding in de hout- en bouwsector. Daarnaast besteden ze aandacht aan STEM-vaardigheden.

Voor wie is de studierichting hout?

Houtbewerking is een studierichting in de tweede graad voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in techniek, in het bijzonder in het realiseren van ontwerpen en constructies in hout- en plaatmaterialen. In deze studierichting gaan leerlingen vooral praktisch aan de slag.

Wat na de tweede graad hout?

Leerlingen zijn klaar om door te stromen naar de studierichting Binnenschrijnwerk en interieur in de derde graad.

wat is binnenschrijnwerk en interieur

De studierichting Binnenschrijnwerk en interieur is een studierichting in de derde graad - arbeidsmarktgerichte finaliteit, gericht op doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Leerlingen bewerken massief hout en plaatmateriaal met houtbewerkingsmachines en leren binnenschrijnwerk en interieurelementen plaatsen en afwerken. Ze leren competenties die belangrijk zijn bij het realiseren van (eigen) ontwerpen met betrekking tot binnenschrijnwerk en interieur.

voor wie is binnenschrijnwerk en interieur

Leerlingen die in de derde graad kiezen voor Binnenschrijnwerk en interieur zullen verschillende verspaningstechnieken aanleren en competenties verwerven om massief hout en plaatmateriaal voor binnenschrijnwerk en interieurelementen te bewerken. Ook ontwerpen en tekenen met behulp van ICT komt aan bod, waarbij ook de nodige vaardigheden op vlak van ruimtelijk inzicht zullen worden aangescherpt. Zin om ook eigen ontwerpen te realiseren is een troef. Nauwkeurigheid is essentieel in deze studierichting.


wat na de opleiding binnenschrijnwerk en interieur

De leerlingen hebben één of meerdere beroepskwalificaties (binnenschrijnwerker, interieurbouwer) behaald en zijn klaar om door te stromen naar de arbeidsmarkt als binnenschrijnwerker, interieurbouwer, buitenschrijnwerker hout, ….

De leerlingen kunnen ook kiezen voor een beroepsgerichte Se-n-Se-opleiding waarbij ze één of meerdere extra beroepskwalificaties kunnen behalen die hen extra kansen bieden op de arbeidsmarkt. Op onze school bieden we De leerlingen kunnen tenslotte ook kiezen voor Se-n-Se-opleiding als voorbereiding op hoger onderwijs (bacheloropleiding).

Lessentabellen

De lessentabel van het 3de, 4de en 5de jaar Hout/Binnenschrijnwerk en interieur vind je onderaan deze pagina.
Opm: Het 6de jaar - Houtbewerking- volgt nog de oude/niet-gemoderniseerde onderwijsstructuur.

Schooljaar 2023-2024 3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar 7de jaar
Basisvorming 15 15 14 10 12
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Nederlands 1 1 1    
Frans 1 1 1 2 2
Engels 1 1 1    
Project algemene vakken 'Mijn STEM' 4 4 3 4 6
Project algemene vakken 'Mijn wereld' 4 4 4 4 6
Specifiek gedeelte 17 17 18 25 20
Houtbewerking 17 17   17 12
Binnen- en buitenschrijnwerk      18    

Stage

    * * *
Totaal 34 34 35 35 32

*STAGE

De leerlingen van het 5de en 6de jaar gaan tijdens het tweede semester (vanaf januari) 1 dag per week op stage. Op hun stageplaats kunnen ze de leerstof en technieken die ze aangeleerd hebben op school verder inoefenen.
De leerlingen van het 7de jaar gaan een volledig schooljaar 1 dag per week op stage.


Is duaal leren iets voor jou?

Heb jij de tweede graad succesvol afgerond en ben jij al klaar om te leren op een echte werkplek?
Dan is duaal leren misschien wel iets voor jou!

Duaal leren is een onderwijssysteem waarbij leerlingen afwisselend leren op school (2 dagen per week) en in één of meerdere bedrijven (3 dagen per week).

-       De algemene vorming en theoretische kennis worden op de school aangeleerd.

-       Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkelen de leerlingen op de werkplek in een écht bedrijf.

 

Kortom, met duaal leren wordt de stap naar de arbeidsmarkt heel wat kleiner en eenvoudiger.
Meer informatie over onze opleidingen duaal leren vind je hier.


Klaar voor een specialisatiejaar?

Onze school biedt  specialisatiejaren aan. Tijdens dit extra leerjaar krijg je niet alleen de kans om je diploma secundair onderwijs te bemachtigen en om je opgedane kennis om te zetten in de praktijk maar je kan je ook verdiepen in je gekozen opleiding.

 

Kortom, een zevende jaar volgen heeft alleen maar voordelen. Je hebt direct voorsprong op de arbeidsmarkt! Informeer zeker bij onze collega's wat een zevende jaar inhoudt en niet vergeten; wie niet waagt, niet wint.