Wat na het secundair onderwijs?


Eenmaal je je diploma secundair onderwijs op zak hebt, kan je kiezen om te gaan werken maar je kan ook verder studeren. Dat wil zeggen dat je naar een hogeschool of een universiteit kan gaan om een bachelor en/ of een master te behalen.

 

Dat kan niet alleen na een tso-richting, maar evengoed na een bso-richting. Alles hangt af van jouw interesse, inzet en motivatie.

Hieronder geven we enkele, logische mogelijkheden op van wat je verder kan studeren na je diploma secundair onderwijs.

 

Hoe je deze keuze best maakt, daar kunnen we jou geen antwoord op geven. We kunnen je alleen aanraden om goed te luisteren, veel informatie te verzamelen en vooral goed proberen in te schatten wat jij zelf wil doen. 

Secundair na secundair

Je kan kiezen om, nadat je je diploma secundair onderwijs behaald hebt, op onze school nog een Se-n-Se richting te volgen. Dit is een secundair na secundair. Zo bieden wij de richting Onderhoudstechnieker aan maar je kan ook andere opleidingen volgen om je op deze manier verder te specialiseren in je beroep:

  • Automotive
  • Computergestuurde mechanische productietechnieken
  • Industriële computertechnieken
  • Industriële onderhoudstechnieken
  • Vliegtuigtechnicus
  • Esthetische lichaamsverzorging
  • Grime
  • Industriële koeltechnieken
  • Industriële warmtetechnieken
  • Hout constructie- en planningstechnieken

 

Deze lijst is uiteraard niet volledig, maar heeft je wel al een glimp van de mogelijkheden naar de toekomst toe. Door een Se-n-Se opleiding te volgen, verdien je een extra getuigschrift en dat is een sterke troef op een arbeidsmarkt die alleen maar kieskeuriger wordt. Bovendien moet je maar één jaar langer naar school.

Hoger beroepsonderwijs

Als je dacht dat je niet verder kan studeren na een zevende jaar of een Se-n-Se in een beroepsopleiding, dan heb je het mis!

Het hoger beroepsonderwijs omvat opleidingen op niveau 5 (vandaar de roepnaam HBO5). Deze opleidingen bereiden je voor op het uitoefenen van een beroep. Zij situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor, maar mag je ook niet onderschatten.

 

Het algemeen niveau is minder theoretisch dan een bacheloropleiding. Het werkplekleren vormt een belangrijk onderdeel van een HBO5-opleiding en omvat minimaal een derde van de studieomvang.

Hoger onderwijs

Als jij je bachelor of master wil behalen, dan moet je naar het hoger onderwijs. Vanuit een beroepsopleiding is dit minder evident maar absoluut niet onmogelijk.

 

Wanneer je kiest voor een bachelor, kan je een keuze maken tussen een professionele bachelor en een academische bachelor. Een professionele bachelor volg je aan een hogeschool en bevat een gezonde mix van een stevige basis theorie maar ook praktijk. Na je driejarige opleiding ben je klaar voor de werkvloer en heb je al heel wat ervaring achter de kiezen.

 

Een academische bachelor is ook een driejarige opleiding maar volg je aan een universiteit en bereidt je in principe voor op een masteropleiding. Een academische bachelor verschilt erin dat er zo goed als geen praktijk wordt geïntegreerd. Je krijgt met andere woorden alleen theorie omdat er vanuit gegaan wordt dat je daarna de master volgt.

 

Omdat er zoveel mogelijke keuzes zijn verwijzen we je graag door naar de website www.onderwijskiezer.be. Indien je met vragen zit, kan je altijd onze leerlingbegeleider aanspreken of onze leraren. Zij zullen je altijd bijstaan met raad en daad.