Elektriciteit (2de graad)

Elektrische installaties (3de graad)

Finaliteit arbeidsmarkt - BSOWat is elektriciteit?

Elektriciteit is een technisch-praktische studierichting die de leerlingen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Ze krijgen een opleiding binnen de industriële technologie. Aan de STEM-vaardigheden wordt veel aandacht besteed. 

Voor wie is elektriciteit?

De leerlingen hebben interesse in techniek en in het bijzonder in elektrische installaties. Ze gaan vooral aan de slag met technische realisaties. Ze maken kennis met o.a. verschillende materialen, gereedschappen, technieken en realiseren constructies en/of installaties al dan niet met behulp van ICT. 


Voor leerlingen met interesse voor sanitaire en verwarmingsinstallaties bieden we in de richting Elektriciteit in de tweede graad de keuzeoptie 'Sanitaire en verwarmingsinstallaties' aan. Voor meer informatie klik op:
sanitaire en verwarmingsinstallaties.
(Leerlingen die deze interesse niet hebben, kiezen deze optie niet en krijgen het volledige pakket elektriciteit - basis en specifiek deel - zoals vermeld in de lessentabel onderaan deze pagina.)


Wat na de tweede graad Elektriciteit?

Na het succesvol beëindigen van de tweede graad kunnen de leerlingen in de derde graad kiezen voor de studierichting Elektrische installaties of Sanitaire en verwarmingsinstallaties.

In de studierichting Elektrische installaties worden de leerlingen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en kunnen ze aan de slag als liftinstallateur, bordenbouwer, onderhoudselektricien, … .

wat is elektrische installaties?

Elektriciteit is een technisch-praktische studierichting die de leerlingen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Tijdens de derde graad ligt de focus op residentiële, tertiaire en industriële installaties. Leerlingen voeren handelingen uit zoals monteren, aansluiten van elektrische en industriële componenten (motoren, machines, PLC, elektropneumatische sturingen).

voor wie is elektrische installaties?

Voor leerlingen met interesse voor residentiële, tertiaire en industriële elektriciteit is de richting Elektrische installaties de perfecte keuze. Leerlingen volgen de evolutie van nieuwe technieken in woningen op (domotica, beveiliging, hernieuwbare energiesystemen,...), zijn op de hoogte van de nieuwste technologische snufjes/oplossingen en hebben zin om zelf ontwerpen te realiseren.


wat na elektrische installaties?

De leerlingen hebben na de derde graad de beroepskwalificatie Elektrotechnisch installateur behaald. Op basis hiervan kan de leerling doorstromen naar de arbeidsmarkt mogelijk.

De leerlingen kunnen ook kiezen voor een beroepsgerichte Se-n-Se-opleiding waarbij ze één of meerdere extra beroepskwalificaties kunnen behalen die hen extra kansen bieden op de arbeidsmarkt. De leerlingen kunnen tenslotte ook kiezen voor Se-n-Se-opleiding als voorbereiding op hoger onderwijs (bacheloropleiding).

Lessentabellen

Schooljaar 2023-2024 3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar 7de jaar
Basisvorming 15 15 14 10 12
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Nederlands 1 1 1    
Frans 1 1 1 2 2
Engels 1 1 1    
Project algemene vakken 'STEM' 4 4 3    
Project algemene vakken 'Wereld' 4 4 4    
Project algemene vakken        4 6
Specifiek deel 17 17 18 24 20
Basis elektriciteit 8      
Specifieke elektriciteit 9 9 18 24 12
           

Stage

    * * 8
Totaal 32 32 32 34 32

*stage

De leerlingen van het 5de en 6de jaar gaan tijdens het tweede semester (vanaf januari) 1 dag per week op stage. Op hun stageplaats kunnen ze de leerstof en technieken die ze aangeleerd hebben op school verder inoefenen.
De leerlingen van het 7de jaar gaan een volledig schooljaar 1 dag per week op stage.


Is duaal leren iets voor jou?

Heb jij de tweede graad succesvol afgerond en ben jij al klaar om te leren op een echte werkplek?
Dan is duaal leren misschien wel iets voor jou!

Duaal leren is een onderwijssysteem waarbij leerlingen afwisselend leren op school (2 dagen per week) en in één of meerdere bedrijven (3 dagen per week).

-       De algemene vorming en theoretische kennis worden op de school aangeleerd.

-       Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkelen de leerlingen op de werkplek in een écht bedrijf.

 

Kortom, met duaal leren wordt de stap naar de arbeidsmarkt heel wat kleiner en eenvoudiger.
Meer informatie over onze opleidingen duaal leren vind je hier.


Klaar voor een specialisatiejaar?

Onze school biedt  specialisatiejaren aan. Tijdens dit extra leerjaar krijg je niet alleen de kans om je diploma secundair onderwijs te bemachtigen en om je opgedane kennis om te zetten in de praktijk maar je kan je ook verdiepen in je gekozen opleiding.

 

Kortom, een zevende jaar volgen heeft alleen maar voordelen. Je hebt direct voorsprong op de arbeidsmarkt! Informeer zeker bij onze collega's wat een zevende jaar inhoudt en niet vergeten; wie niet waagt, niet wint.